<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d6104999151148383344\x26blogName\x3dOver+the+Edge\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dSILVER\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://petrareza.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://petrareza.blogspot.com/\x26vt\x3d-3967951456989083891', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


Yg buruk itu dari diri sendiri



Hi.. Just come back form campus. Pretty buzy ari nie. Nak kena siap kan assignmnet before when for CNY holiday ( aku cuti ke??) Hahahah.. Ape pun byk benda terjadi kat kite selama nie. Tapi ada kah kite perasan yg sebenar nyer punca masalsh tu dari diri sendiri? Kite yg penyebab masalah kite tu. Yela kan, kalo kite xcari xkan dia leh dtg. Tapi yang pelik kan kenapa sometimes people do blame other people when ever got problem? Did they never really think properly that yang the main factor adalah dari diri sendiri? Always salah kan org lain. Dari salah kan org lain kenapa x cari jln penyelesaian utk problem. Kalo asyik bertekak then saper bila2 xkan selesai. Yela kan, yg baik dtg dari tuhan, dan yg buruk tu dari diri sendiri.. Semua org ada sifat kemarahan. Kalo yang xde tu entah la.. Ape pun sini aku nak kasi tips on how to handle problem with peolpe :

1. Before nak marah ke ape, cool down 1st, jgn gelojoh nak sound org. (ingat org lain jugak ada perasaan)
2. Istifar dlu byk2. Ingat kat tuhan. Pikir npew tuhan turun kan bala pada kite. ( itu pun kalo masih ingat kat tuhan la)
3. Basuh muka dgn air sekurang2 3x. ( jgn air panas atau teh o. Tu dah jadi minum petang!)
4. Turun kan ego!!!!
5. Pikir balik npew problem nie terjadi dari semua sudut. Think out of the box in safety zone!
6. Cari jln penyelesain yg terbaik utk 2-2 pihak.
7. Kalo kusut cari member or teman yg leh kasi pendapat munasabah+sarawk tapi funny ( utk hilang stress) Jgn cari member utk lepaskn geram. Kalo dpt member yg leh tahan xpe. Tapi kalo member yg jenis hot temper gak! Then abis la korang!!!
8. Rendah kan nada suara bila bercakap ketika menyelesaikan masalah ( xyah pai nak guna mic)
9. Berbaik lah sesama kite. Semua manusia sama je. Kite buat silap. Maaf2 kan jela
10. Bersolat mintak ampun dari tuhan. Moga allah lembut kan hati yg keras tu.. Amin

Tu je la yg aku leh share. Renung-renung kan. Selamat beramah!!!!

Btw pic yg kat atas tu gula2 momo, aku jumpa time lepak kat kedai mkn petang tadi. Aku beli coz packing lawa. Hahahahah
« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

»

Post a Comment